Coworking

Coworking je relativno novi oblik rada i poduzetništva koji nezavisnim profesionalcima (freelancerima) omogućuje korištenje zajedničkih prostora i infrastrukture.  Pojednostavljeno, umjesto da za svoj biznis unajmljujete poslovni prostor (skupo rješenje) coworkingili umjesto da radite od kuće ili iz kafića (jeftino ali uz brojne nedostatke), možete dijeliti radni prostor sa ostalim nezavisnim profesionalcima i tako uz niže troškove olakšati sebi pokretanje vlastitog biznisa ili unapređenje postojećeg poslovanja. Osim same ekonomičnosti, coworking ima i prednost umrežavanja, upoznavanje i suradnje sa ostalim poduzetnicima, organiziranje raznih događaja itd…

Tko sve može biti coworker? Pa svatko tko obavlja neku samostalnu djelatnost koja nije vezana za samo mjesto izvršenja posla. To mogu biti projektanti, arhitekti, dizajneri, programeri, prevoditelji, blogeri, internet poduzetnici. Ukratko, profesionalci koji su vezani za neki oblik autorskog ili kreativnog rada. Coworker može biti potpuno samostalan u svom radu ili može imati određenu razinu samostalnosti u odnosu na kompaniju za koju radi.

Coworking prostori su uglavnom kompletno uređeni radni prostori opremljeni u skladu s potrebama svojih korisnika a to uključuje:

  • prostran i udoban radni prostor
  • fiksni i slobodni stolovi te samostalni uredi
  • brz i siguran Wi-Fi
  • multimedijalnu dvoranu za sastanke i prezentacije
  • prostor za odmor i druženje
  • recepciju i kuhinju

Sami određujete hoćete li rezerviraticoworking prostor za sebe stol ili cijeli ured, da li ćete raditi svakodnevno ili samo povremeno, koliko sati mjesečno, treba li vam sala za sastanke ili ne, te razne druge opcije. Čak ako imate svoj ured negdje drugdje, bilo bi poželjno povremeno razbiti svoju svakodnevnicu i rutinu te uzeti svoj coworking day. Družiti se u zajedničkom prostoru sa drugim poduzetnicima, razmijeniti ideje i mišljenja, prisustvovati nekom događaju ili seminaru itd…

Ideja coworkinga, kakvog danas poznajemo, razvila se u SAD-u, 2005. godine kada je Brad Neuberg upotrebio ovaj termin za opis prostoracoworking u kome nezavisni i mobilni radnici rade zajedno u neobavezujućem okruženju. U toj svojoj kratkoj povijesti, coworking je već dao poticaj i ohrabrio na tisuće i tisuće  ljudi da započnu vlastito poslovanje.

U Hrvatskoj se coworking pojavio kroz program profesionalne samoodrživosti Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca (više o tome na ovom LINKU). Zasada, coworking prostori u RH postoje u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru.

Ovaj sve popularniji oblik poduzetništva u svijetu je već doživio boom, a njegova značajka je umrežavanje i obavljanje samostalne djelatnosti različitih profesionalaca i poduzetnika u zajedničkom radnom prostoru. Ukoliko se naprimjer, bavite internet biznisom ili pišete svoj blog, coworking je svakako mjesto za vas. Provjerite da li imate takav prostor u svom gradu i posjetite ga. To je mjesto za rad ali i za druženje.

Postanite i Vi dio coworking zajednice!:)

 

 

Ovaj unos je objavljen u Blog. Bookmarkirajte stalnu vezu.