Franšiza

Franšiza je sporazum između dvije strane kojim se nekoj firmi ili fizičkoj osobi daje pravo da prodaje određeni proizvod/uslugu koristeći se markom/brandom i sistemom poslovanja firme koja je razvila taj proizvod ili uslugu. Ili, franšiza se pojavljuje kada neka kompanija Poslovna prilika(davatelj franšize) licencira svoje trgovačko ime (svoj brand) i svoj način rada (sistem poslovanja) određenoj osobi (korisniku franšize) koja se slaže da će poslovati u skladu s uvjetima ugovora (ugovor o franšizi).

Davatelj franšize je pravna osoba koja dopušta primateljima franšize pravo poslovanja pod njegovim trgovačkim imenom. Davatelji franšize mogu biti vlasnici velikih javnih ili privatnih kompanija,  velike multinacionalne kompanije, itd. Davatelj franšize osigurava korisniku franšize podršku a može i tražiti određenu kontrolu nad načinom poslovanja Franšizakorisnika franšize. Primatelj franšize može biti pravna ili fizička osoba koja želi imati sigurniju poslovnu budućnost. Primatelj franšize je neovisni poduzetnik koji posluje u svoje ime i za svoj račun te ne predstavlja ni agenta ni poslovnicu davatelja franšize.

Franšizno poslovanje ima svoje prednosti ali i svoje mane. Franšiza je atraktivan i pogodan način upuštanja u biznis jer omogućava većem broju ljudi ulazak u već afimiran posao pod imenom/brandom i vodstvom velike kompanije. Možda se može reći da korisnici franšize imaju manje poslovne slobode ali i manje poslovnog rizika. Kupnjom franšize poslovni pothvat se razvija na već poznatoj marki i provjerenoj organizaciji posla. Tako da kupac franšize ne mora „izmišljati toplu vodu“. Ali svakako mora imati, ili mora razviti, poduzetničke vještine i znanja da bi uspio u svom biznisu. Ovakav način poslovanjaprofit je sigurniji način ulaska u poduzetništvo: više od 90% franšiza opstane u prvih 5 godina poslovanja, dok je za samostalne poduzetnike ta brojka samo oko 20%. Kvalitetna franšiza mora biti takva da je interes i jedne i druge strane u tom odnosu dobro izbalansiran tj. obje strane moraju nešto “dati“ i nešto “dobiti“ zauzvrat. A cilj je uvijek isti: profit, razvoj, ugled, konkurentnost…

Franšiza je dosta zastupljena u razvijenim zapadnim zemljama. Na primjer u SAD se čak 50% maloprodaje odvija preko franšiznih lanaca. Ovdje u Hrvatskoj možemo izdvojiti neke
Franšizanajpoznatije  franšize kao: American Express, McDonalds, City Express, Fornetti, Pek-Snack itd. Zbog čega Hrvatska ipak ne prati trend razvijenijih zemalja što se tiče franšiznog poslovanja? Pa vjerojatno zbog nepoznavanja pogodnosti i prednosti koje pruža ovakav sistem.

Onaj koji kupuje franšizu mora platiti vlasniku franšize izvjesnu naknadu za pravo korištenja franšize. Koliko franšiza može koštati? Veličine investicije za kupnju franšiza se naravno razlikuju ovisno o djelatnosti i vrsti poslovanja. Ukupni startni troškovi se mogu kretati od 10.000 € pa i do 1.000.000 €. Međutim, vjerovali ili ne, neke kompanije vam nude franšizu i za mala početna ulaganja od svega 10 do 30$. Više informacija o tome saznajte na ovom LINKU.

“Franšiza nije samo poduzetništvo u pravom smislu te riječi;
ona nudi jedinstveni način brzog stvaranja bogatstva velikog razmjera”
Franchising – Pathway to Wealth Creation
S.Spinelli Jr, R.M. Rosenberg, S. Birley
Ovaj unos je objavljen u Blog. Bookmarkirajte stalnu vezu.