Web hosting i domena

Vjerojatno ste mnogo puta čuli riječi “web hosting” i “domena” ali možda niste bili sasvim sigurni što te riječi u stvari znače. Pojednostavljeno, domena predstavlja jedinstveno ime na internetu koje će raznim korisnicima i posjetiteljima olakšati put do vaše web stranice ili bloga. osobna domenaInternet korisnik će to jedinstveno ime upisati u neku tražilicu (Google ili Yahoo) ili neposredno u polje za upisivanje adrese i ta će ih internetska adresa dovesti ravno na vašu web stranicu. Znači prvi korak kojeg trebate napraviti  prije nego krenete u proces izrade web stranice  jest, otvoriti (registrirati) domenu (na primjer, domena bloga kojeg upravo čitate je http://financijska-sloboda.com/)

A što je sa hostingom? Web hosting je usluga zakupa prostora na internet poslužitelju (serveru). Ili opet pojednostavljeno, zamislite da je domena vaš automobil koji treba svoje Web hostparkirno mjesto u gradu. Web hosting je upravo to, parkirno mjesto odnosno garaža za vaš automobil, smještaj za vašu web stranicu ili blog. Web hosting je u stvari virtualni prostor gdje će vaša stranica biti smještena negdje na internet mreži. Sve ono što vidite na internetu, od one početne stranice (najčešće Google) pa do ove na kojoj se sad nalazite,  negdje mora biti hostano. Postoji jako puno tvrtki koje se bave  hostingom odnosno “iznajmljivanjem tog virtualnog prostora“ a zakup takvog hosting obično traje 12 mjeseci, ovisno o hosting provideru. Kad zakupite hosting, vaše stranice će biti dostupne 24 sata dnevno svakome tko u svom internet pregledniku upiše vašu web adresu odnosno vašu domenu. I to je to!

Što dobivate kroz uslugu hostinga?  Usluga hostinga obuhvaća sljedeće: zakup određene veličine diskovnog prostora na kojem će biti smještene Vaše web stranice sa svim podacima koje one sadrže (html, slike, skripte,…) te dodjeljivanje određenog broja e-mail adresa (elektronska pošta). To je osnovno ali naravno, ne i sve.

blogOno što karakterizira većinu kompanija koje iznajmljuju hosting je mogućnost pohrane podataka kako bi isti bili dostupni putem interneta. U većini slučajeva za nas krajnje korisnike, ti podaci su internet stranice, web portali, blogovi, forumi itd. Svaki ozbiljniji pružatelj web hosting usluge morao bi osigurati da njihovi serveri budu smješteni u posebno prilagođenim prostorijama koje imaju osigurane uvjete za nesmetan rad: UPS (alternativni izvor električne energije), backup (sigurnosno kopiranje podataka), klimatizacijski i ventilacijski uređaji, protupožarna hostzaštita te tehnička služba dostupna 24/7 koja u vrlo kratkom vremenu na svaki problem može jako brzo reagirati. Sve su to stvari koje krajnji korisnik ne može postići na računalu spojenom kod kuće, naravno, stoga je svakako sigurnije i bolje rješenje zakupiti hosting paket za koji će se brinuti netko drugi umjesto vas.

Besplatni i plaćeni hosting
Na internetu ćete naići na firme koje nude besplatan hosting. Zvuči sjajno, zar ne? Besplatan web hosting u većini slučajeva financiran je raznim reklamama ili sličnim hostingmetodama koje će biti postavljene na vaše stranice. Takav hosting jako zaostaje kvalitetom u odnosu na neka rješenja koja se plaćaju. Ako imate svoju osobnu stranicu, blog, poslovnu web trgovinu ili neki drugi online servis, tada je bolje uzeti hosting koji se plaća jer tada dobivate visoko raspoloživ, pouzdan i brz hosting.

Ako Vam treba usluga hostinga, ja vam svakako preporučujem kompaniju Arvixe, koja vam pruža kvalitetan i pouzdan hosting, potreban za vašu web stranicu ili blog, odnosno za vaš internet biznis.  Sretno!

Ovaj unos je objavljen u Blog. Bookmarkirajte stalnu vezu.